Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

10 Συμβουλές για να πετύχετε καλύτερη υγεία το νέο έτος!

Με το νέο έτος έρχεται η ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό σημαίνει αλλαγές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για την απώλεια βάρους. Εάν αυτό είναι ο στόχος σας, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βρεθείτε στο σωστό δρόμο.
1. Βρείτε το κίνητρό σας
Ποιο είναι το κίνητρο για να χάσετε βάρος; Θέλετε να δείχνετε λεπτότερη/ος, να δείξουν καλύτερα τα ρούχα πάνω σας, να αισθανθείτε πιο δραστήρια/ος, ή απλά να βελτιώσετε την υγεία σας; Ξεκαθαρίστε τι πραγματικά θέλετε και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την επιθυμία σας, έτσι ώστε να σας εμπνεύσει κατά τη διάρκεια της πορείας σας.
2. Φτιάξτε ένα σχέδιο
Αν ήταν να πάτε σε ένα μακρύ οδικό ταξίδι, δεν μπαίνατε απλά στο αυτοκίνητο χωρίς να οργανωθείτε και να φύγετε. Αν το κάνατε αυτό σίγουρα θα φτάνατε στον προορισμό σας πεινασμένοι, κουρασμένοι και καταπονημένοι. Το ίδιο πράγμα θα νιώσετε αν μεταπηδήσετε σε έναν εντελώς νέο τρόπο διατροφής, χωρίς να έχετε κάνει έναν προγραμματισμό. Πριν την 1η Ιανουαρίου, σκεφτείτε και περιγράψετε τις αλλαγές που θέλετε να υλοποιήσετε και αποφασίστε πώς θα τους προσαρμόσετε καλύτερα στο πρόγραμμά σας. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να είναι καλύτερο να λάβετε κάποια μέτρα αρχικά και όχι τα αντιμετωπίσετε και να τα αλλάξετε όλα μονομιάς.
3. Βάλτε στόχους
Οι στόχοι θα σας βοηθήσουν στη μέτρηση της προόδου. Αν δεν γνωρίζετε εκ των προτέρων που θέλετε να καταλήξετε, δεν θα ξέρετε πραγματικά πώς να κατευθυνθείτε προς τα εκεί. Όταν βάζετε στόχους και τους πραγματοποιείτε, νιώθετε ότι καταφέρατε κάτι. Να επιλέγετε έξυπνους στόχους:
Συγκεκριμένους
Μετρήσιμους
Εφικτούς
Ρεαλιστικούς
Έγκαιρους
Για παράδειγμα, ένας έξυπνος στόχος θα ήταν κάτι σαν, "εγώ θα περπατήσω για 15 λεπτά ημερησίως για τρεις ημέρες της εβδομάδας." Ή, "εγώ θα προετοιμάζω μια νέα υγιεινή συνταγή, κάθε εβδομάδα για το μήνα Ιανουάριο."
4. Παρακολουθήστε τι μέγεθος μερίδας τρώτε
Κοιτάζοντας προσεκτικά το μέγεθος μερίδας που πρέπει να καταναλώνετε είναι μια εμπειρία που θα σας ανοίξει τα μάτια. Χρησιμοποιήστε το δωρεάν online εργαλείο του mydiatrofi για το μέγεθος μερίδας που σας βοηθά να αποφύγετε κάποιες κοινές παγίδες και σας δίνει την ευκολία να καταλάβετε ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας σας. Δεν χρειάζεται να το κάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας, αλλά είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε.
5. Eφαρμόστε ένα πρόγραμμα σωστής διατροφής
Στην απεγνωσμένη σας προσπάθεια να πετύχετε μεγάλη απώλεια βάρους σε χρόνο ρεκόρ συχνά μπορεί να καταφύγετε σε «μαγικές δίαιτες» ή ανορθόδοξες δίαιτες οι οποίες πάντα υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτού του είδους οι διατροφές είναι συνήθως μη ρεαλιστικές, είναι δύσκολο να διατηρηθούν και αρκετές φορές ακόμη και επικίνδυνες. Πολλές είναι οι φορές όπου οι συγκεκριμένες δίαιτες προωθούνται από φίλους, γνωστούς ή ακόμη και συγγενείς, αγνοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να επιφέρουν άμεσα ή μακροχρόνια στην υγεία σας. Λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης πολλών θρεπτικών συστατικών που χαρακτηρίζει τέτοιου είδους δίαιτες, οι αρνητικές επιδράσεις είναι ακόμα πιο σημαντικές κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς το σώμα που αναπτύσσεται ακόμα και έχει αυξημένες ανάγκες σε πολλά θρεπτικά συστατικά.
6. Καταναλώστε πρωινό καθημερινά
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Είναι! Φάτε ένα μεγάλο υγιεινό πρωινό όσο το δυνατόν νωρίτερα. Θα σας δώσει περισσότερη ενέργεια, θα σας κατευθύνει στο να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα σας κρατήσει χορτασμένους, ώστε να τρώτε λιγότερο κατά την υπόλοιπη διάρκεια της ημέρας.
7. Συμπληρώστε με λαχανικά
Τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, νερό, φυτικές ίνες και πολύ λίγες θερμίδες. Αν συμπληρώσετε το μισό σας πιάτο με λαχανικά, θα νιώσετε χορτάτοι πιο γρήγορα και θα μειώσετε τις θερμίδες σας, χωρίς να έχετε το αίσθημα της στέρησης.
8. Ασκηθείτε
Για να κάψετε θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό και να οικοδομήσετε ένα υγιή, δυνατό και fit σώμα, θα πρέπει να ενσωματώσετε την άσκηση στη ζωή σας. Γυμναστείτε σε χαμηλή ένταση και χρόνο σε πρώτη φάση και στη συνέχεια αυξήστε το χρόνο ή / και την ένταση σας όταν αισθανθείτε πιο άνετα. Αν δεν έχετε ασκηθεί για αρκετό καιρό και έχετε ανησυχίες για την υγεία σας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είστε αρκετά υγιείς για να αρχίσετε ένα πρόγραμμα άσκησης.
9. Μην βιάζεστε
Ένα μεγάλο λάθος που πολλοί άνθρωποι κάνουμε όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, είναι που προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα με τη μία και το καλύτερο δυνατό. Αυτή η συνταγή είναι σχεδόν πάντα καταστροφική. Προσπαθήστε μέσα σε μερικές εβδομάδες να επιτύχετε 1-2 στόχους τη φορά. Όταν έχετε δημιουργήσει νέες καλές συνήθειες και έχετε πετύχει τους στόχους σας, προσπαθήστε να θέσετε νέους 1-2 στόχους στο πρόγραμμα σας. Θυμηθείτε: Θέλετε να κάνετε μόνιμες αλλαγές και για αυτές θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν.
10. Να είστε προετοιμασμένοι για παρασπονδίες
Έρχεται η ώρα που κάποιες συνθήκες (πχ. γιορτές) μας σπρώχνουν να παρεκκλίνουμε από την υγιεινή διατροφή και με αυτό αποσυντονιζόμαστε. Αυτό είναι φυσιολογικό; Κανείς δεν είναι τέλειος. Είναι σημαντικό για εσάς, να αναγνωρίσετε ότι έχετε αποπροσανατολιστεί, αλλά να μην το χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία για να καταθέσετε τα όπλα σας. Κάθε μέρα είναι μια νέα ευκαιρία για να ξεκινήσετε από την αρχή, έτσι ώστε να επιστρέψετε αμέσως στον υγιεινό τρόπο ζωής.

www.mydiatrofi.gr