Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Διατροφή: τι σημαίνει;

Τι είναι η διατροφή; Η διατροφή είναι το σύνολο των διεργασιών που εμπλέκονται στην πρόσληψη και εκμετάλλευση ουσιών της τροφής από τους ζώντες οργανισμούς. Οι διεργασίες αυτές περιλαμβάνουν την πρόσληψη, πέψη, απορρόφηση και μεταβολισμό της τροφής. Με απλά λόγια, η διατροφή είναι η μελέτη της λειτουργίας των τροφίμων στο σώμα μας, η πηγή για την ενέργεια μας και το μέσο με το οποίο τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνεισφέρουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Σκεφτείτε τη διατροφή ως το δομικό στοιχείο της ζωής.
Η προληπτική και θεραπευτική αξία της τροφής απέναντι στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών έχει αναγνωριστεί από δύο χιλιάδες χρόνια πριν σύμφωνα με τη θεωρία του Ιπποκράτη: «Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου η τροφή σου» και γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σήμερα.
Η διατροφή αποτελεί μοναδικό παράγοντα για την ανάπτυξη του σώματος, την καλή λειτουργία του, την διατήρηση της υγείας  και την προστασία από τις διάφορες ασθένειες. Όλα αυτά ισχύουν γιατί μέσω της διατροφής (τρόφιμα), λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) αλλά και το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός για να επιτελέσει τις κύριες λειτουργίες του.
Σωστή διατροφή σημαίνει να προσλαμβάνουμε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών από τα υγιεινά τρόφιμα και στους σωστούς συνδυασμούς. Έχοντας τη γνώση της σωστής διατροφής και κάνοντας έξυπνες επιλογές σχετικά με τις τροφές που τρώμε, θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τη βέλτιστη υγεία κατά τη διάρκεια ζωής μας και να κατέχουμε το κλειδί για την αποφυγή της παχυσαρκίας, καθώς και πολλές από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες που υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν αρκετές ασθένειες, οι οποίες είτε εμφανίζονται είτε επιδεινώνονται λόγω της κακής διατροφής και οι οποίες μπορούν να προληφθούν ή να βελτιωθούν με σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Καλή υγεία ορίζεται ως η κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ισορροπίας. Η καλή υγεία συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων του ανθρώπου και στο να ζει μια παραγωγική ζωή σε αρμονία με το περιβάλλον.
Η διατροφή λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του κύκλου της ζωής μας, από την παιδική ηλικία, την εφηβεία, την ενηλικίωση έως και την Τρίτη ηλικία μας και μπορεί να είναι το αντίδοτο για πολλά από τα σημερινά κοινά προβλήματα, όπως άγχος, ρύπανση, σεξουαλική υγεία και ζωτικότητα και πρόληψη ασθενειών.
Προσωπικά θεωρώ ότι, η σωστή διατροφή μεταφράζεται σε υγεία και η υγεία σε ελευθερία. Η ύπαρξη υγείας όχι μόνο μας κάνει να νιώθουμε καλά, αλλά μας δίνει και τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τη ζωή στο έπακρό της και να ακολουθούμε τα όνειρά μας. Αντίθετα, η κακή διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας, καθώς και να μας στερήσει την ελευθερία μας.

Βασικές οδηγίες για μια Υγιεινή διατροφή
  1. Εξισορροπήστε την τροφή που τρώτε με την φυσική δραστηριότητα για να διατηρήσετε το βάρος σας.
  2. Επιλέξτε διατροφή με επαρκή θρεπτικά συστατικά και μεγάλη ποικιλία τροφίμων.
  3. Η διατροφή θα πρέπει να είναι χαμηλή σε λιπαρά, ιδίως κορεσμένα και χοληστερόλη.
  4. Το διαιτολόγιο σας πρέπει να περιέχει αρκετά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
  5. Καταναλώστε ζάχαρη και άλλους απλούς υδατάνθρακες με μέτρο.
  6. Καταναλώστε αλάτι και νάτριο με μέτρο.
  7. Αν πίνετε αλκοολούχα ποτά, καταναλώστε με μέτρο.
  8. Διατηρήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών σε μέτριο, αλλά επαρκές επίπεδο, εξασφαλίζοντας μεγάλο μέρος από φυτικές πηγές.
  9. Το διαιτολόγιό σας πρέπει να περιέχει τροφές που θα σας προσφέρουν επάρκεια σε σίδηρο και ασβέστιο.
  10. Γενικώς, αποφεύγετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής σε υπέρβαση συστάσεων για κάθε θρεπτικό συστατικό.
  11. Τρώτε λιγότερα τρόφιμα με αμφισβητούμενη προέλευση ή με πρόσθετα τροφίμων.
Η Επιστήμη της Διατροφής ασχολείται με όλες τις διαδικασίες εκείνες με τις οποίες ο άνθρωπος, αλλά και κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός, εξασφαλίζει, προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί  αυτά τα διατροφικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 www.mydiatrofi.gr